Štartuje extraliga hádzanárov, obhajca z Prešova privíta ŠKP

27.08.2013 Celý región

Bratislava 27. augusta (TASR) - Nový ročník slovenskej extraligy hádzanárov odštartuje po takmer trojmesačnej prestávke v stredu predohrávkou 1. kola medzi obhajcom titulu Tatranom Prešov a ŠKP Bratislava. Prešovčania pod vedením staronového kouča Petra Hatalčíka sú opäť horúcimi favoritmi na zisk majstrovskej trofeje, ktorá by bola už ich ôsmou v rade a desiatou v ére samostatnosti.

Tatran zavŕšil prípravu na vstup do ďalšej náročnej sezóny víkendovým triumfom na kvalitne obsadenom Turnaji šampiónov v bosnianskom Doboji. Ligovú ouvertúru predohráva, pretože cez víkend ho v domácej aréne čaká kvalifikačný turnaj o postup do hlavnej skupinovej fázy Ligy majstrov. "Ambície máme vysoké, účinkujeme v štyroch súťažiach. Na domácej scéne budeme chcieť obhájiť titul aj triumf v pohári, to je pre nás už dlhé roky samozrejmosť. V SEHA lige chceme hrať minimálne Final Four a túžime obstáť aj v kvalifikácii do Ligy majstrov," netajil maximalistické ciele generálny manažér klubu Branko Benko. Tatran hlásil viacero zmien v kádri, do ktorého pribudli spojky Patrik Hruščák a Ukrajinec Vjačeslav Sadovij, či poľský reprezentačný pivot Damian Krzystofik.

Z finančných dôvodov prihlášku do sezóny 2013/2014 nepodal bronzový tím uplynulej sezóny HC winLand Michalovce a tak najvážnejším súperom Tatrana zostáva vicemajster HC Sporta Hlohovec. Novicom v najvyššej súťaži je tím MHáK Martin, ktorý v prvej lige obsadil tretie miesto, ale pred ním skončila iba dvojica rezervných tímov extraligistov bez možnosti postúpiť. Ďalším nováčikom je ŠKH Agrokarpaty Pezinok, ktorý doplnil menoslov účastníkov na 10. Ako jedenáste mužstvo extraligy sa premiérovo predstaví reprezentačný tím SR do 20 rokov, ktorý sídli v Prešove a tvoria ho juniori Tatrana. Dvadsiatka odohrá v rámci vložených stretnutí iba základnú časť a výsledky s ňou sa budú započítavať do tabuľky.

Extraliga sa po roku vracia opäť k tradičnému modelu vyvrcholenia bojov o titul, o ktorom sa opäť rozhodne v klasickom play off a nie na záverečnom turnaji Final Four ako naposledy. Základná časť bude mať 18 kôl, potom sa súťaž rozdelí s prenesením si všetkých bodov na dve skupiny - nadstavbovú o 1.-6. miesto a na skupinu o 7.-10. miesto. V následnom play off sa najlepší štyria stretnú v semifinále na tri víťazné zápasy. Finále sa hrá rovnako na tri víťazné duely, nového majstra spoznáme najneskôr v poslednú májovú stredu v prípade odohratia piateho finálového duelu. Kluby na 5.-6. mieste v sezóne po nadstavbovej časti končia. Zo súťaže vypadne posledný tím a nahradí ho víťaz I. ligy.

Program 1. kola extraligy 2013/2014:
streda 28. augusta o 18.00 h:
Tatran Prešov - ŠKP Bratislava
sobota 31. augusta o 18.00 h:
HK Topoľčany - ŠKH Agrokarpaty Pezinok
HC Sporta Hlohovec - MŠK Považská Bystrica
1. MHK Košice - HáO TJ Slovan Modra
HC Štart Nové Zámky - MHáK Martin
 

Vyberte región